VRF systemen

D.I. Koeltechniek installeert naast de airconditioning en koelinstallaties ook complete Vrf-systemen.

Vrf is een airconditioningssysteem waarmee (op energiezuinige wijze) complete gebouwen gekoeld, verwarmd en geventileerd kunnen worden. Dit systeem kent één buitenunit en meerdere units voor binnen. Dit geeft eindgebruikers de mogelijkheid om de zones apart van elkaar te regelen. Je kunt dus de zuidkant van jouw pand koelen en tegelijkertijd de noordkant verwarmen.

Zeer geschikt voor grote ruimtes, kantoren en hotels

Hier worden Vrf-systemen al jaren veelvuldig toegepast. Het waren namelijk de eerste systemen die het afzonderlijk koelen en verwarmen van ruimtes met maar één buitenunit mogelijk maakten. De Vrf-systemen zijn zo doordacht dat extra rendement, duurzaamheid en installatiegemak vanzelfsprekend zijn.

Vrf-systemen hebben de volgende mogelijkheden:

Cassettemodel – plaatsing in het plafond

Plafondmodel – plaatsing tegen het plafond

Wandmodel – plaatsing hoog op de wand

Vloermodel – plaatsing in de hoek

Kanaalmodel – plaatsing boven het (ventilerende) plafond

Een VRF-systeem: wat is het precies? Wat zijn de voordelen?

Een Vrf-systeem is een energiezuinig airconditioningsysteem dat complete gebouwen kan koelen en/of verwarmen. Vrf staat voor Variable Refrigerant Flow. Dit houdt in beide gevallen in dat de hoeveelheid koudemiddel, en daarmee de capaciteit binnen het systeem, kan variëren. Zo’n installatie bestaat uit meerdere binnenunits en een of meerdere buitenunits. Afhankelijk van de systeemkeuze kunt u dus op hetzelfde moment in de ene ruimte koelen en in de andere ruimte verwarmen.

Een Vrf-installatie gebruikt u als hoofdverwarming en kan ook nog gekoppeld worden aan vloerverwarming voor meer comfort. Steeds meer mensen kiezen voor deze installatie vanwege de combinatie van koelen, verwarmen en ventileren. Er zijn zelfs mogelijkheden om warm tapwater te bereiden.

Energiezuinig en mogelijk af te trekken van de fiscale winst

Een groot voordeel van Vrf-systemen is dat ze energiezuinig koelen en verwarmen. Omdat ze kunnen verwarmen, worden ze aangemerkt als warmtepompen. Hierdoor komen de meeste installaties in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA-regeling). Met deze regeling stimuleert de overheid energiezuinig ondernemen. Hierbij is het voor ondernemers mogelijk om tot maximaal 45% van hun investeringen in duurzame of energiezuinige installaties af te trekken van de fiscale winst. Met deze belastingaftrek krijgt een ondernemer gemiddeld 11% van zijn investering terug!

Een bijkomend voordeel is dat uw vastgoed stijgt in waarde. Sinds 2015 is het verplicht dat uw pand een energielabel heeft. Dankzij een goed klimaatsysteem, zoals een Vrf-systeem, kunt u uw pand een tot twee stappen laten stijgen op het energielabel. Een hogere positie betekent lagere energiekosten, wat weer aantrekkelijk is voor de volgende huurder/koper.